Tuesday, May 27, 2014

RSN Rayer BIADAP!!


KUALA PILAH - “Jangan hina bangsa lain dengan mengeluarkan kata-kata biadab dan kurang ajar," tegas Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan terhadap Adun Sri Delima, RSN Rayer yang menghina Umno ketika sidang Dun Pulau Pinang, baru-baru ini. 

Menurut Mohamad, kenyataan sebegitu boleh menimbulkan kemarahan, sekali gus mencetuskan perbalahan. “Kita ada maruah. Jangan hina orang Melayu dan Umno kerana itu perbuatan tidak sopan dan kurang ajar. “Saya rasa terhina apabila orang dengan mudah memijak kepala kita, seolah-olah apa yang dilakukan bukan suatu kesalahan besar,” katanya. 

Menurutnya, meskipun berbeza ideologi politik tetapi perasaan saling hormat-menghormati perlu dipelihara memandangkan masyarakat di negara ini berbilang bangsa. “Setiap bangsa perlu menjaga hati dan perasaan bangsa lain. 

Walaupun tidak suka Umno, tidak boleh buat begitu. Kalau ada yang tak puas hati, ada caranya, disampaikan dengan penuh adab dan bersopan-santun,” katanya pada majlis gotong-royong dan mini festival masakan kuih tradisional Negeri Sembilan di Dewan Renggoh, dekat sini, kelmarin.

No comments:

Post a Comment